سیستم ترمز، یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در هر خودرویی است و سلامت و ایمنی شما حین رانندگی به آن بستگی دارد. بخشی از کارکرد صحیح سیستم ترمز، در گرو استفاده از روغن ترمز مناسب و مرغوب است. در بازار دو نوع روغن ترمز زرد و آبی هست که شما می‌توانید برای خودروهایتان استفاده کنید. آیا می‌دانید تفاوت روغن ترمز آبی و زرد در چیست و کدام یک برای استفاده برای خودرو مناسب است؟ برای یافتن پاسخ این سؤال، تا انتهای این مقاله از علی پارت همراه ما باشید.

منظور از روغن ترمز چیست؟

روغن ترمز، یک مایع هیدرولیکی است و هنگامی که شما پدال ترمز را فشار می‌دهید، نیرو را به کالیپرها یا سیلندرهای چرخ منتقل می‌کند. در اثر این واکنش، به سیستم ترمز خودرو فشار وارد شده و پیستون‌ها را به حرکت در می‌آورد. در اثر حرکت پیستون‌ها، به قسمت روتور یا درام خودرو فشار وارد می‌شود و در نتیجه تولید اصطکاک، خودرو متوقف شده و از حرکت می‌ایستد. علاوه بر این، روغن ترمز، باعث می‌شود رطوبت قطعات داخلی سیستم ترمز گرفته شده و از شر خوردگی و زنگ‌زدگی در امان بمانند.

روغن ترمزی که تازه تعویض شده باشد شفاف بوده و به رنگ‌ کهربایی، آبی، قرمز یا سبز مایل به زرد خواهد بود. اگر رنگ مایع درون مخزن روغن ترمز موتور به رنگ مشکی یا قهوه‌ای باشد، اصلاً  نشانه خوبی نیست! زمانی که مایع تیره‌تر شده و به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید، بیانگر وجود آلاینده‌ای در سیستم ترمز خودرو است. منشأ این آلودگی می‌تواند وجود رطوبت یا هر گونه زنگ‌زدگی و خوردگی در قطعات فرسوده سیستم ترمز باشد.

تعویض روغن موتور زرد و آبی

مشکی بودن رنگ مایع نشان‌دهنده آن است که زمان تعویض روغن ترمز فرارسیده است. آیا زمان تعویض روغن ترمز ماشینتان فرا رسیده و برای خرید نمی‌دانید کدام روغن ترمز را بخرید؟ نمی‌دانید تفاوت روغن ترمز آبی و زرد در چیست و کدام برای خودرو شما مناسب است؟ جای هیچ نگرانی نیست، زیرا در ادامه پاسخ تمامی سؤالات خود را خواهید یافت.

تفاوت روغن ترمز آبی و زرد چیست؟

روغن ترمز‌ها ۴ نوع هستند و با واحد DOT (دپارتمان حمل‌ونقل آمریکا) درجه‌بندی می‌شوند. مبنای درجه‌بندی روغن ترمزها نقطه‌جوش مایع است و بر همین اساس با اسامی DOT3، DOT4، DoT5 ‌ و DOT5.1 نام‌گذاری شده‌اند. تفاوت روغن ترمز آبی و زرد با DoT5 ‌ و DOT5.1 در ماده تشکیل‌دهنده است. ماده اصلی تشکیل‌دهنده روغن ترمزهای DoT5 ‌ و DOT5.1 بر پایه سیلیکون و روغن ترمز آبی و زرد مبتنی بر گلیکول است.

حال‌آنکه بارزترین تفاوت روغن ترمزهای DOT3 و DOT4 در نقطه‌جوش آن‌ها است و نقطه‌جوش DOT3 نسبت به DOT ‌‌4 ‌ ها کمتر است. از میان این ۴ مدل، اصلی‌ترین و پرمصرف‌ترین نوع روغن ترمزها که در خودروها مورد استفاده قرار می‌گیرد، DOT3 و DOT4 هستند. این دو مدل با توجه به رنگ بطری‌شان در میان مصرف‌کنندگان با عنوان روغن ترمز آبی و زرد شناخته می‌شوند.

توجه به این نکته ضروری است که در برخی برندها ممکن است DOT4 به رنگ زرد و DOT3 به رنگ آبی باشد.

پس حتماً هنگام استفاده به درجه‌بندی درج شده روی مخزن روغن خودرو و بطری روغن ترمز توجه کنید. در حالت کلی روغن ترمز آبی و زرد به دلایل زیر با یکدیگر فرق دارند:

۱- تفاوت روغن ترمز آبی و زرد در نقطه‌ جوش

در اثر فشردن پدال ترمز، فشار بسیار بالایی به مایع روغن ترمز درون مخزن سیستم ترمز وارد می‌شود. در اثر این واکنش، دمای مایع هیدرولیک بالا می‌رود تا فرایند توقف خودرو به درستی انجام شود. بنابراین، ضروری است که روغن ترمز شما نقطه‌ جوش بالایی داشته باشد تا سیستم ترمزتان به درستی کار کند. نقطه‌ جوش روغن ترمزهای زرد (DOT3) در شرایط خشک ۲۰۵ درجه و در شرایط مرطوب به ۱۴۰ درجه می‌رسد.

 نقطه‌ جوش روغن ترمزهای آبی (DOT4) بالاتر بوده و در محیط‌های خشک به ۲۳۰ درجه و محیط‌های مرطوب به ۱۵۵ درجه می‌رسد. نقطه‌جوش، مهم‌ترین تفاوت روغن ترمز آبی و زرد است و هرچه نقطه‌رجوش روغن بالاتر، کارایی آن بهتر خواهد بود. زیرا بالا بودن نقطه‌رجوش باعث می‌شود روغن دیرتر به جوش بیایید در نتیجه محافظت بهتری از سیستم ترمز خواهد داشت.

اگر حجم آب و بخار ناشی از آن در سیستم ترمز کم باشد به آن شرایط خشک سیستم ترمز گفته می‌شود. در صورتی که حجم آب یا بخار درون سیستم ترمز بیش از  ۴ درصد باشد، به آن حالت شرایط مرطوب اطلاق می‌شود.

۲- قدرت جذب رطوبت روغن ترمز

دومین تفاوت روغن ترمز آبی و زرد در میزان جذب رطوبت از هوا است. عملکرد سیستم ترمز در شرایط مرطوب دچار اختلال می‌گردد و احتمال دارد خودرو شما با تأخیر از حرکت بایستد. زیرا وجود رطوبت بین روغن ترمز باعث می‌شود دیرتر فشرده شود و انرژی کمتری از لنت‌ها به دیسک‌های ترمز منتقل می‌شود.

پس هرچه قدرت جذب روغن ترمز بیشتر باشد، نقطه‌جوش آن پایین‌تر آمده و در پی آن تصادف در کمین شما خواهد بود. روغن موتورهای زرد قدرت جذب بالایی دارند، ولی میزان جذب رطوبت در روغن موتورهای آبی پایین است. پس هرچه میزان نفوذپذیری آب به درون روغن ترمز شما پایین‌تر باشد، عملکرد سیستم‌ ترمزتان بهتر خواهد بود. با بالا رفتن حجم آب‌روغن ترمز، رنگ آن رفته‌رفته کدرتر می‌شود و باید آن را تعویض کنید.

۳- وجود مواد نگهدارنده در روغن ترمز

میزان استفاده از مواد نگهدارنده در مایع‌های هیدرولیکی، سومین تفاوت روغن ترمز آبی و زرد است. تولیدکنندگان در تولید روغن ترمزهای سری DOT3 از یک سری مواد اسیدی استفاده می‌کنند. این مواد اسیدی در دراز مدت به سیستم ترمز خودروتان آسیب زده و منجر به خوردگی و زنگ‌زدگی قطعات داخلی می‌شوند. حال‌ آنکه در تولید روغن ترمزهای سری DOT4 ‌ از مواد غیر اسیدی استفاده شده تا کیفیت قطعات در سیستم ترمز حفظ شود. همچنین، این مواد غیر اسیدی باعث می‌شود نقطه‌جوش روغن بالاتر رفته و سیستم ترمز شما عملکرد بهتری داشته باشد.

سخن پایانی

هر روغن ترمزی برای استفاده در وسیله خاصی طراحی شده است و از میان آن‌ها، روغن‌های آبی و زرد برای خودروها مناسب‌اند. ما در این مقاله سعی کردیم تفاوت روغن ترمز آبی و زرد را به طور کامل برایتان شرح دهیم. حال شما می‌توانید متناسب با شرایط و سن خوردیتان یکی از این دو روغن را انتخاب کنید. شما مکانیک‌ها و فروشندگان لوازم یدکی خودرو می‌توانید روغن ترمزهای با کیفیت را با نازل‌ترین قیمت از علی پارت تهیه کنید. برای اطلاعات بیشتر کافی است با ما تماس بگیرید.