داشتن سیستم ترمز سالم، یکی از حیاتیترین و اساسیترین نیازها برای یک رانندگی ایمن با هر خودرویی است. یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در عملکرد سیستم ترمز، نوع و کیفیت لنت ترمز است. لنت ترمزها انواع مختلفی دارند و اگر بتوانید مدل درست و مناسبی برای خودروتان انتخاب کنید، ترمزهای شما عالیترین عملکرد را خواهند داشت. تا انتهای مقاله از علی پارت همراه ما باشید تا ضمن بررسی انواع لنت ترمز بتوانید مناسبترین مدل را برای خرید انتخاب کنید.
لنت ترمز چیست؟
بد نیست قبل از شناخت انواع لنت ترمز با مفهوم و کاربرد آن آشنا شویم. لنت ترمز (Brake Pads) قطعهای به کار رفته در سیستم ترمز خودرو است که بین سیلندر و دیسک ترمز قرار میگیرد. وظیفه اصلی این قطعه، تولید اصطکاک و اعمال فشار مورد نیاز بر روی دیسک ترمز است. این کار باعث میشود شما بتوانید سرعت اتومبیل خود را کنترل کرده و در موارد مورد نیاز خودرو را متوقف کنید. لنتها با توجه به نوعشان، از جنسهای مختلفی ساخته میشوند که قادرند در اثر فشار، اصطکاک تولید کنند. در نتیجه، با تبدیل انرژی حرکتی خودرو به حرارت، باعث کاهش سرعت و توقف خودرو میگردند.
تاریخچه پیدایش انواع لنت ترمز
اولین ماده مصرفی برای اتصال لنتهای ترمز در سال ۱۸۸۸ توسط برتا بنز در طول اولین تور جهانی اتومبیل رانی اختراع شد. در سال ۱۸۹۹ نیز مهندس آلمانی به نام گوتلیب دایملر برای اولین بار جهان را با مفهوم ترمز آشنا کرد. بر اساس تئوری او، با بستن یک درام پیچیده شده با کابل به شاسی وسیله نقلیه، میتوانستید حرکت وسیله نقلیه را کنترل کنید. لویی رنو با الهام گرفتن از این ایده توانست اولین ترمز مکانیکی درام را در سال ۱۹۰۲ بسازد.
اولین لنت ترمز آزبست نیز در سال ۱۹۰۸ توسط هربرت فرود اختراع و تولید شد. در سال ۱۹۱۸ نیز ایده سیستم ترمز چهار چرخ توسط شخصی به نام مالکوم لاگ هد مطرح گردید. در این سیستم، پس از فشار دادن پدال، نیرو توسط مایع هیدرولیکی به ترمزها منقل میشد. این سیستم ترمز در ۱۹۲۰ بسیار محبوب شد و پس از آن انواع لنت ترمز پیشرفتهتر توسط شرکتهای مختلف تولید شد.
آشنایی با انواع لنت ترمز
پس از آشنایی با لنت ترمز، تاریخچه و کاربرد آن، نوبت به معرفی انواع لنت ترمز میرسد. شرکتهای مختلف با توجه به نوع وسیله نقلیه و کارکرد آن، از مواد مختلفی برای ساخت لنت ترمز استفاده میکنند. لنت ترمزها بر اساس مواد بکار رفته در تولید آنها، به ۵ دسته زیر تقسیم میشوند:
۱- لنت ترمزهای دیسکی
با تغییر ساختار چرخها و استفاده از دیسک چرخ به جای کاسه چرخ، انواع لنت ترمز دیسکی وارد بازار شدند. این لنتها دارای ساختار تخت هستند و در اثر سایش با سطح هموار دیسکها باعث توقف خودرو میگردند. این لنتها در دو سمت دیسک چرخ قرار میگیرند و پس از فشردن پدال ترمز از طرفین باعث فشرده شدن دیسک میشوند.
۲- مدل ارگانیک انواع لنت ترمز
در تولید لنتهای ارگانیک یا همان لنتهای غیر آزبستی، از منابع آلی استفاده میشود و فاقد هر نوع فلزی هستند. به دلیل مواد مصرفی به کار رفته در تولیدشان (مثل الیاف مصنوعی شیشه یا الیاف آرامیت) نرمترین و نسبتاً بیصدا لنتها در جهان هستند. با این حال لنت ترمزهای ارگانیک فقط در دماهای پایین عملکرد خوبی از خود نشان میدهند. در دماهای بالا معمولاً زودتر فرسوده میشوند و در برخی مواقع بوی نامطبوعی از خود ساتع میکنند.
این مدل در مقابل سایر انواع لنت ترمز بسیار ارزانتر هستند؛ ولی در مقابل طول عمرشان نیز بسیار کمتر از سایرین است. اگر اهل سفرهای جادهای یا ساکن شهرهای شلوغ و پر ترافیک هستید، بهتر است از این لنتها استفاده نکنید. زیرا احتمال داغ شدن لنتها در چنین شرایطی بالاست و احتمال دارد سیستم ترمز به درستی کار نکنند. در نتیجه ایمنی شما کاهش یافته و در بدترین حالت احتمال دارد منجر به تصادف و حتی مرگ گردد.
۳- لنت ترمز نیمه فلزی
به لنت ترمزهای نیمه فلزی، لنتهای نیمه متالیک یا نیمه زینتری نیز گفته میشود. در تولید این لنتها از درصد ناچیزی (۳۰ تا ۷۰ درصد) فلز مس یا فولاد استفاده شده است. این فلزات قادرند به خوبی در برابر حرارت ناشی از اصطکاک مقاومت کرده و انرژی لازم برای توقف خودرو را تولید کنند. طول عمر لنتهای نیمه فلزی از مدلهای ارگانیک بیشتر است؛ ولی سروصدای بیشتری نسبت به آنها تولید میکنند.
این لنتها به دلیل مقرون به صرفه و کارآمد بودن بسیار محبوبتر از سایر انواع لنت ترمز هستند. اگر همیشه پشت ترافیکهای طولانی میمانید یا به طور مکرر و مداوم ترمز میکنید، این مدل برای شما مناسب است.
۴- معرفی مدلهای فلزی انواع لنت ترمز
تولیدکنندگان وسایل نقلیه مدرن و گرانقیمت معمولاً از لنت ترمزهای فلزی یا همان زینتری در محصولات خود استفاده میکنند. در تولید این لنتها از فلزاتی با مقاومت بالا استفاده میشود تا شاهد عملکرد سریع در هر شرایط و هر دمایی باشید. ضریب اصطکاک مدلهای فلزی، بالاتر از بقیه انواع لنت ترمزها است تا جایی که از آنها در خودروهای مسابقهای نیز استفاده میشود. با این حال این لنتها در مقابل عملکرد بهتر و عمر طولانیتر، از قیمت بالاتری نسبت به مدلهای نیمه فلزی برخوردار هستند.
۵- لنت ترمزهای سرامیکی
مقامت و عملکرد لنت ترمزهای سرامیکی به مراتب بهتر از لنتهای نیمه فلزی است به همین دلیل معمولاً گرانتر هستند. این مدل به لنتهای جاذب گرما معروف هستند و در مقایسه با سایر انواع لنت ترمز عملکرد سریعتر و صدای کمتر دارند. علاوه بر این، لنت ترمزهای سرامیکی در مقایسه با لنتهای نیمه فلزی طول عمر بیشتری دارند. هر چند قیمت لنتهای سرامیکی گرانتر از سایر مدلهاست در مقابل، زمان مورد نیاز برای تعویضشان نیز بیشتر است.
شما با خرید این لنتها میتوانید با آسودگی در هر شرایط جوی و آبوهوایی رانندگی کنید. به دلیل سرامیک بکار رفته در تولید این لنتها، تغییرات دما و تکرر استفاده از ترمز، کمترین تأثیر را روی عملکردشان دارد. معمولاً به دلیل قیمت بالاتر لنتهای سرامیکی، فقط افراد محدودی قادر به خریدشان هستند. به همین دلیل شرکتها سعی میکنند با بهرهگیری از ترکیبات جدید، ضمن افزایش کیفیت، قیمت محصول را نیز کاهش دهند.
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع لنت ترمز و مزایا و معایب هر یک آشنا کنیم. شما میتوانید با توجه به بودجه، شرایط و نیازهای خاص خود، لنت موردنظر را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که انتخاب درست لنت ترمز تأثیر شایانی بر عملکرد سیستم ترمز و طول عمر خودرو شما خواهد داشت. علاوه بر این، امنیت شما در رانندگی در گرو داشتن سیستم ترمز عالی است.
بهترین لنت ترمزها از برترین برندها را به صورت عمده میتوانید با کمترین قیمت از علی پارت تهیه کنید. داشتن اجناس اورجینال و با کیفیت و خوشقیمت در فروشگاه، ضامن وفاداری فروشندگان به شما هست.
نظرتان را بگذارید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *