در یک روز بسیار گرم تابستانی، ماشینی در گوشه اتوبان توقف کرده و کاپوت آن بالا است. به نظرتان چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟ احتمالا جوش آوردن ماشین اولین چیزی است که به ذهن هر کسی می‌رسد! حداقل یک بار برای همه شما پیش آمده که آمپر آب ماشین بالا رفته و ماشین جوش آورده است. در این شرایط چه کاری باید انجام دهید؟

فرقی نمی‌کند که علت جوش آوردن ماشین چیست یا چرا موتور ماشین در این حد داغ کرده است، در این شرایط باید خیلی سریع اوضاع را کنترل کنید و دمای موتور را پایین بیاورید. در ادامه این مقاله از بلاگ علی پارت درباره کار‌هایی که بعد از جوش آوردن ماشین باید انجام دهید به طور کامل صحبت می‌کنیم.

علت جوش آوردن ماشین چیست؟

دلایل مختلفی باعث جوش آوردن ماشین می‌شوند. برای اینکه بهتر درک کنید که چه کار‌هایی را باید بعد از جوش آوردن ماشین انجام دهید، بهتر است علل ایجاد آن را یاد بگیرید. در زیر به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است:

  • کمبود مایع خنک‌کننده (ضد یخ): اگر میزان مایع خنک‌کننده در رادیاتور کم باشد، موتور نمی‌تواند به درستی خنک شود و ممکن است جوش بیاورد.
  • خرابی ترموستات: ترموستات وظیفه دارد که جریان مایع خنک‌کننده را کنترل کند. اگر ترموستات خراب شود، ممکن است مایع خنک‌کننده به درستی جریان پیدا نکند و باعث افزایش دمای موتور شود.
  • خرابی پمپ آب (واتر پمپ): پمپ آب وظیفه گردش آب رادیاتور از رادیاتور به موتور و برعکس را به عهده دارد. خرابی این پمپ می‌تواند باعث عدم جریان صحیح مایع و در نتیجه افزایش دما شود.
  • گرفتگی یا خرابی رادیاتور: اگر رادیاتور گرفتگی داشته باشد یا به درستی کار نکند، نمی‌تواند حرارت موتور را به درستی دفع کند و موتور جوش می‌آورد.
  • نشتی در سیستم خنک‌کننده: نشتی در شیلنگ‌ها، رادیاتور یا اتصالات دیگر می‌تواند باعث کاهش مایع خنک‌کننده و افزایش دمای موتور شود. خیلی مهم است که لوازم یدکی را به موقع تعویض کنید و از لوازم یدکی اصلی برای جلوگیری از موارد مشابه استفاده کنید. (تشخیص لوازم یدکی اصل از تقلبی)
  • عملکرد نادرست فن خنک‌کننده رادیاتور: فن خنک‌کننده رادیاتور برای خنک کردن آب رادیاتور استفاده می‌شود. اگر این فن خراب باشد یا به درستی کار نکند، آب رادیاتور به درستی خنک نمی‌شود، و ماشین جوش می‌آورد.
  • مشکل در سرسیلندر یا واشر سرسیلندر: خرابی واشر سرسیلندر باعث نشت مایع خنک‌کننده به داخل سیلندرها می‌شود که می‌تواند باعث افزایش دمای موتور و جوش آوردن آن شود.
  • عدم تعویض به موقع مایع خنک‌کننده: مایع خنک‌کننده باید به صورت دوره‌ای تعویض شود. اگر این کار به موقع انجام نشود، مایع خنک‌کننده قدرت خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند موتور را به خوبی خنک کند.

در کنار علل مختلف جوش آوردن آب ماشین، از خرابی سنسور دمای آب ماشین غافل نشوید. گاهی خرابی سنسور باعث می‌شود که واحد کنترل موتور نتواند وضعیت دمای موتور را به درستی تشخیص دهد، و موتور داغ کند. در مقاله علائم خرابی سنسور دمای آب ماشین پ درباره این موضوع بیشتر صحبت کرده‌ایم.

7 کاری که بعد از جوش آوردن ماشین باید انجام دهید

بعد از جوش آوردن ماشین، برای جلوگیری از آسیب بیشتر به خودرو و حفظ ایمنی خود، مراحل زیر را به دقت انجام دهید:

1- در مکان امنی توقف کنید

اگر در زمان رانندگی متوجه بالا رفتن آمپر ماشین شدید، حتما در یک جای امن توقف کنید. ممکن است در شرایط نامناسب یا اتوبان‌های شلوغ باشید. به هیچ وجه این ریسک را نکنید که ماشین را در هر جایی نگهدارید. بهتر است در یک پارکینگ ایمن توقف کنید و وضعیت ماشین بررسی شود.

2- اجازه دهید موتور خنک شود

موتور ماشین را خاموش کنید، و کمی منتظر بمانید که دمای موتور و آب رادیاتور پایین‌تر بیاید. بعضی از افراد ممکن است با عجله درپوش رادیاتور را بردارند یا بخواهند به موتور دست بزنند. شما این کار‌ها را نکنید! قبل از هرچیز، کمی صبر کنید تا آمپر ماشین پایین‌تر بیاید.

3- سطح مایع خنک کننده را بررسی کنید

کاهش سطح مایع خنک کننده یکی از مهمترین علل جوش آوردن ماشین است. این اتفاق ممکن است به دلیل وجود نشتی در سیستم خنک کننده موتور یا خرابی واشر سرسیلندر بیفتد. اگر نیاز است، مایع خنک کننده را به سطح مناسب برسانید.

4- فن رادیاتور را بررسی کنید

موتور را روشن کنید و عملکرد فن رادیاتور را بررسی کنید. دلایلی مثل زنگ زدگی یا کثیفی، مانع از چرخیدن فن می‌شوند. پس باید مطمئن شوید که فن رادیاتور به درستی کار می‌کند. در مقاله دیگری درباره علت کار نکردن فن ماشین کامل توضیح داده‌ایم.

5- پمپ آب و رادیاتور را بررسی کنید

وجود هر نوع گرفتگی و آسیب در پمپ آب و رادیاتور مانع از عملکرد صحیح آنها می‌شود. در قدم اول مطمئن شوید که پمپ آب به درستی کار کند، سپس وضعیت رادیاتور را ببینید. برای شستشوی رادیاتور می‌توانید به مکانیک مراجعه کنید یا خودتان با آب تمیز و صابون ملایم، بدون آسیب به پره‌های رادیاتور، آن را بشویید.

6- سیستم خنک کننده را تمیز کنید

به نقل از سایت Wuling: هنگامی که آب رادیاتور خودرو به جوش می آید، نشان دهنده مشکل در سیستم خنک کننده موتور است. سیستم خنک‌کننده بخشی از خودرو است که وظیفه دارد دمای موتور را در حد مطلوب نگه دارد و از گرم شدن بیش از حد آن جلوگیری کند. ممکن است به هر دلیلی انسدادی در سیستم خنک کننده باشد که مانع از عملکرد صحیح آن شود. اگر احتمال می‌دهید که انسدادی در سیستم خنک‌کننده وجود دارد، آن را تمیز کنید. این کار را می‌توانید با استفاده از محلول تمیزکننده مخصوص انجام دهید یا خودرو را به یک مکانیک ماهر بسپارید.

7- در صورت ادامه مشکل از رانندگی خودداری کنید

اگر پس از انجام اقدامات اولیه، مشکل جوش آوردن ماشین حل نشد، از رانندگی خودداری کنید. با خدمات امداد خودرو تماس بگیرید یا خودرو را با یدک‌کش به نزدیک‌ترین تعمیرگاه منتقل کنید.

جوش آوردن ماشین می‌تواند مشکل جدی و خطرناکی باشد که در صورت عدم برخورداری از دانش و تخصص کافی در تعمیرات خودرو، توصیه می‌شود به یک مکانیک حرفه‌ای مراجعه کنید تا این مشکل را برطرف کند.

3 کاری که بعد از جوش آوردن ماشین نباید انجام دهید

شاید همیشه به این فکر کرده‌اید که چه کار‌هایی را بعد از جوش آوردن ماشین انجام دهید، اما درباره اینکه چه کار‌هایی را نباید انجام دهید هنوز چیزی نمی‌دانید. بعد از به جوش آوردن ماشین، انجام برخی کارها می‌تواند باعث بروز خطرات جدی برای شما و خودرو شود. پس، موارد زیر را به خاطر بسپارید و در مواقع حساس از انجام آنها دوری کنید:

1- رانندگی کردن

ادامه دادن به رانندگی با موتور جوش آورده باعث آسیب‌های جدی به موتور می‌شود. از جمله این آسیب‌ها می‌توان به خرابی واشر سرسیلندر و خرابی پیستون‌ها اشاره کرد. اگر در جاده‌ای هستید که نمی‌توانید جایی توقف کنید، حتما در اولین پارکینگ بین راهی بزنید کنار و وضعیت ماشین را بررسی کنید.

2- ریختن آب یا مایع خنک کننده روی موتور

اضافه کردن آب سرد به موتور داغ می‌تواند باعث ترک خوردن یا تغییر شکل قطعات فلزی موتور شود. بهتر است منتظر بمانید تا موتور خنک شود. همیشه به دنبال انجام دادن آسان‌ترین کار‌ها نباشید. با قطعات ماشین با وسواس بیشتری برخورد کنید که عمر مفید طولانی‌تری داشته باشند.

3- باز کردن درپوش رادیاتور

هرگز این کار را حتی برای یک بار هم که شده امتحان نکنید! احتمال سوختگی شدید با بخار و مایع خنک کننده داغ وجود دارد. زمانی که ماشین جوش می‌آورد، درپوش رادیاتور تحت فشار قرار دارد. اگر درپوش رادیاتور را باز کنید، این احتمال وجود دارد که مایع خنک کننده و بخار به صورتتان پاشیده شود.

با رعایت این مراحل تا حد زیادی از آسیب‌های جدی به موتور و خطرات احتمالی برای خودتان جلوگیری می‌کنید.

جمع‌بندی

با شروع روز‌های گرم و طولانی تابستان، جوش آوردن ماشین پدیده رایجی در جاده‌ها است. با داغ شدن موتور و بالا رفتن آمپر ماشین، ماشین جوش می‌آورد. در این مقاله درباره کارهایی که باید در این شرایط انجام دهید صحبت کردیم. حالا بهتر می‌دانید که باید در اولین فرصت ماشین را نگه دارید تا فشار بیشتری به ماشین وارد نشود. شما در این شرایط چه کار‌هایی انجام می‌دهید؟ پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را با اطرافیانتان به اشتراک بگذارید تا آنها نیز بهتر بتوانند شرایط مشابه را کنترل کنند.

سوالات متداول

  1. موقع جوش آوردن ماشین چه کنیم؟
    در یک جای امن توقف کنید و اجازه دهید تا موتور ماشین خنک شود. سپس سطح مایع خنک کننده و دیگر اجزای سیستم خنک کننده را بررسی کنید. اگر سطح مایع خنک کننده پایین بود، آن را به حد نساب برسانید. در صورت انسداد، پارگی یا هر نوع آسیب در سیستم خنک کننده، ممکن است ماشین جوش بیاورد.
  2. علت جوش آوردن ماشین در زمستان چیست؟
    برخلاف تصور عموم، در روز‌های سرد زمستان هم ممکن است ماشین جوش بیاورد. کمبود مایع خنک کننده، یخ زدگی مایع خنک کننده، خرابی ترموستات و بسته بودن رادیاتور می‌توانند باعث جوش آمدن ماشین در زمستان شوند.
  3. برای پایین آوردن آمپر ماشین چه کار انجام دهیم؟
    خاموش کردن سیستم‌های جانبی، کاهش سرعت، روشن کردن بخاری ماشین، توقف و خاموش کردن موتور، تنظیم سطح مایع خنک کننده ماشین، و بررسی فن‌های خنک کننده، از کار‌هاییست که می‌توانید برای پایین آوردن آمپر ماشین انجام دهید.

منابع:

https://wuling.id/en/blog/autotips/reasons-why-car-radiator-water-boils-and-how-to-address-it#:~:text=When%20a%20car’s%20radiator%20water,corrosion%2C%20or%20even%20a%20fire.