لرزش خودرو یکی از مشکلاتی است که ممکن است تمامی رانندگان در طول زمان رانندگی با آن روبهرو شوند. لرزش ناگهانی و شدید میتواند روی کنترل شما بر روی خودرو تأثیر گذاشته و منجر به تصادف نیز گردد. همچنین میتواند روی کل سیستم خودرو تأثیر گذاشته و باعث خرابی در قطعات بخشهای مختلف شود. پس همیشه باید لرزش خودرو را جدی بگیرید و هرچه سریعتر نسبت به رفع آن اقدام نمایید. ما به بررسی ۵ علت لرزش خودرو و روشهای رفع آن پرداختهایم. پس تا انتهای این مقاله همراه تیم علی پارت باشید.
علت لرزش خودرو چیست؟
وجود برخی ایرادات فنی در بخشهای مختلف خودرو باعث میشود خودرو شما بیشتر از حد نرمال بلرزد. منشأ بیشتر این لرزشها چند ایراد ساده است که بهآسانی میتوان آن را حل کرد. با این حال، اگر به پیغام هشدار خودرو توجه نکنید، احتمال دارد به یک ایراد بسیار بزرگ و خطرناک تبدیل گردد. وجود هر یک از اختلالات زیر میتواند علت لرزش خودرو شما باشد:
۱- مشکل در موتور خودرو
ناکافی بودن هوا، سوخت یا جرقه مورد نیاز برای موتور میتواند در عملکرد آن اختلال ایجاد کرده و ماشین دچار لرزش شود. در این صورت، علت لرزش خودرو احتمال دارد ناشی از اختلال در بخشهای زیر در موتورتان باشد:
۱-۱- شمعها
کثیف یا فرسوده بودن شمعها میتواند باعث احتراق ناقص شده و بنزین نتواند بهخوبی بسوزد. در نتیجه سوخت ناقص بنزین، خودرو شما در حین خروج از حالت ایستا یا افزایش سرعت دچار لرزش خواهد شد. اگر علت لرزش خودرو فرسوده بودن شمع خودروتان باشد، به احتمال زیاد شاهد علایم زیر خواهید بود:
- بالا رفتن مصرف سوخت
- شنیدن صداهای غیرعادی از موتور خودرو
- استارت نخوردن ماشین
- روشن شدن چراغ چک
برای حل این مشکل فقط کافی است شمعهای خودرو را تمیز یا تعویض کنید تا لرزشها متوقف شود. (مقاله مرتبط: تشخیص شمع اصل از تقلبی)
۱-۲- اختلال در فیلتر هوا و سوخت
اکسیژن یکی از عناصر حیاتی در فرایند احتراق سوخت در تمامی خودروها است. مسدود، کثیف یا پاره شدن فیلتر هوا میتواند باعث شود حجم اکسیژن ورودی به موتور کاهش یابد. مسدود، کثیف یا پاره شدن فیلتر سوخت نیز باعث اختلال در حجم سوخت ورودی به موتور میشود. در هر دو حالت سوخت بنزین با مشکل مواجه شده و خودرو هنگام شتاب گرفتن دچار لرزش خواهد شد. اگر علت لرزش خودرو نقص در فیلتر هوا و سوخت باشد، فقط کافی است فیلتر موردنظر را تمیز یا تعویض کند. (مقاله مرتبط: زمان تعویض فیلتر روغن)
۱-۳- اختلال شلنگها میتواند علت لرزش خودرو باشد
ممکن است لولههای انتقالدهنده سوخت، هوا یا مایع خنک کننده رادیاتور ترکخورده، شکسته یا شل شده باشد. در این صورت موتور شما نمیتواند به خوبی کار کند و شما شاهد لرزش در خودرو خواهید بود. برای حل این مشکل کافی است شلنگهای مشکلدار را تعویض و اتصالات شل شده را محکم کنید.
۱-۴- شکستگی دستههای موتور
دستههای موتور بین موتور و بدنه خودرو قرار دارند و لرزش موتور را جذب میکنند. هر کدام از دستهموتورها که بشکند، شما در داخل اتومبیل لرزش موتور را احساس خواهید کرد. مثلاً، لرزش دسته دنده هنگام تعویض دندههای ۲ و ۴ نشاندهنده شکستن یکی از دستههای موتور است. اگر علت لرزش خودرو شکستگی دستههای موتور باشد، در حالت ایستا از شدت لرزش کاسته خواهد شد. متقابلاً، با هر بار روشن کردن خودرو شروع لرزش را احساس خواهید کرد و تنها راه رفع آن تعویض دستهموتور است.
۱-۵- علت لرزش خودرو میتواند معیوب بودن تسمه تایم باشد
وظیفه تسمه تایم، هماهنگ کردن باز و بسته شدن دریچههای ورودی و اگزوز با حرکت پیستونها است. بروز هر نوع مشکلی در تسمه تایم یا اجزای آن، باعث میشود کالیبراسیون دقیق انجام نشده و موتور بلرزد. برای پیشگیری از بروز این مشکل، کافی است به زمان تعویض تسمه تایم اتومبیلتان توجه داشته باشید. برای رفع لرزش ناشی از تسمه تایم معیوب نیز کافی است آن را عوض کنید. (مقاله مرتبط: زمان تعویض تسمه تایم)
۱-۶- نقص در پایههای موتور
در گذر زمان، پایههای موتور به دلیل حرکت مداوم موتور و قرار گرفتن در معرض گرما و لرزش فرسوده شده و آسیب میبینند. در نتیجه پایهها توانایی خود را برای کنترل موتور و لرزشهای آن از دست میدهند و شما در خودرو احساس لرزش میکنید. رایجترین علت لرزش خودرو ناشی از نقص در بخشهای مختلف پایههای موتور عبارتاند از:
- فرسوده شدن یا آسیب دیدن پایههای موتور که باید با پایههای جدید تعویض گردند.
- شل شدن یا شکستن پیج و مهرههای پایههای موتور که تحتتأثیر عواملی نظیر گشتاور موتور، لرزش یا نصب نادرست رخ میدهد. برای حل آن کافی است قطعات شل را محکم کنید و نسبت به تعویض قطعات شکسته اقدام نمایید.
- نشت کردن مایع از پایهها در موتورهایی که دارای محفظههای پر از مایع هیدرولیک هستند.
۲- اختلال در سیستم ترمز میتواند علت لرزش خودرو باشد
اگر هنگام ترمز گرفتن خودرو شما شروع به لرزیدن میکند، بدین معنی است که یکی از قطعات سیستم ترمزتان ایراد دارد. در حالت کلی یکی از دلایل زیر میتواند علت لرزش خودرو شما هنگام ترمز گرفتن باشد:
۲-۱- فرسوده شدن روتورهای ترمز
برای تجربه ترمزهایی نرم و آرام، باید سطح لنت ترمزهایتان به طور کامل با روتورها برخورد کند. تاب داشتن روتورهای ترمز باعث میشود تماس بین لنتها و روتورها به صورت ناهموار و فقط در برخی نقاط صورت گیرد. در نتیجه شما با هر بار ترمز گرفتن به خصوص ایستهای ناگهانی، احساس لرزش در خودرو خواهید داشت. تنها راه برطرف کردن این مشکل تعویض کردن روتورهای ترمز خودروتان است
۲-۲- فرسوده شدن لنتهای ترمز
تمام شدن لنتهای ترمز یا نشستن هرگونه گردوغبار، ماده چسبنده، روغن و نظایر آن در عملکرد سیستم ترمز اختلال ایجاد میکند. اگر هنگام ترمز گرفتن همراه با لرزش، صدایی نظیر جیرجیر شنید، به احتمال زیاد علت لرزش خودرو خرابی لنتها است. برای رفع این مشکل باید لنتهای ترمز را بررسی کنید تا ببینید نیاز به تمیز کردن دارد یا باید تعویض شود. (مقاله مرتبط: انواع لنت ترمز)
۲-۳- گیر کردن کالیپر ترمز
نقش کالیپر در سیستم ترمز خودرو، وارد کردن فشار به لنتهای ترمز است تا روی روتورها قرار بگیرید. حال اگر کالیپر یا پیستونهای کالیپر نتواند فشار کافی به لنت ترمز وارد کند، سیستم ترمز دچار اختلال خواهد شد. اگر شاهد لرزش و صدای غیرعادی در خودرو هستید و سیستم ترمزتان به خوبی کار نمیکند احتمالاً کالیپرهای ترمزتان ایراد دارد. برای پیشگیری، به زمان تعویض کالیپر ترمز خودروتان دقت کنید و برای رفع مشکل نیز کافی است کالیپرها را عوض کند.
۳- مشکلات محور
علت لرزش خودرو ممکن است ناشی از ساییدگی یا آسیبدیدگی مفاصل CV اتومبیلتان باشد. محورهای CV معمولاً در اثر وارد شدن ضربه، تصادف و نظایر آن خم میشود و در عملکرد خودرو اختلال ایجاد میکنند. هر گونه آسیب به محور CV خودرو باعث میشود ارتعاشات بیش از حد نرمال به محور منتقل شده و اتومبیل بلرزد.
اگر هنگام بالا رفتن از سربالایی یا حمل بار سنگین با خودرو شاهد بیشتر شدن لرزشها هستید، محور CV اتومبیلتان مشکل دارد. در چنین شرایطی حتماً باید به یک تعمیرکار حرفهای مراجعه کند تا سریع ماشین را تعمیر کند.
۴- نقص در سیستم فرمان میتواند علت لرزش خودرو شما باشد
فرمان یکی از قطعات پر مصرف در هر خودرویی است که در گذر زمان فرسوده شده و عملکرد آن ضعیف میشود. سیستم فرمان خودرو توسط میلههایی به چرخها متصل شده است تا شما به راحتی حرکت اتومبیل را کنترل کنید. اگر میله کراوات خودرو شما شل یا فرسوده شده باشد، از قدرت کنترل ماشین توسط فرمان کاسته میشود.
همچنین علت لرزش خودرو میتواند ناشی از فرسودگی دو سر میلههای فرمان باشد. در این صورت شما مشکلی در رانندگیهای مستقیم نخواهید داشت؛ ولی هنگام دور زدن شاهد لرزش در خودرو خواهید بود. برای رفع این ایرادات فقط کافی است میله یا سیبک فرمان اتومبیلتان را بسته به مشکل عوض کنید.
۴-۱- علت لرزش خودرو در فرمانهای هیدرولیکی
خالی شدن مخزن مایع در فرمانهای هیدرولیک میتواند در عملکرد فرمان اتومبیلتان اختلال ایجاد کند. در صورت ناکافی بودن حجم مایع، احتمال دارد هوا وارد سیستم فرمان شده و فشار هیدرولیک کاهش یابد. پس اگر فرمان اتومبیلتان هیدرولیکی است ابتدا از عدم نشتی مخزن و پر بودن آن مطمئن شوید. اگر حجم مایع کم بود، با پر کردن مخزن میتوانید مشکل را رفع کنید. اگر شرایط مخزن نرمال بود، وضعیت سلامت پمپ و تسمه فرمان را بررسی و در صورت نیاز تعویض نماید.
۵- نامتعادل بودن چرخهای خودرو
افتادن چرخها در دستاندازها، رانندگی در مسیرهای پر چاله و کم بودن باد لاستیک باعث آسیب دیدن چرخها میشود. این آسیب میتواند منجر به خمیدگی، فرورفتگی یا ترکخوردگی در ساختار چرخ شود. علاوه بر این، سایش ناهموار لاستیکها و نصب نادرست آنها نیز میتواند باعث نامتعادل شدن چرخها شود.
توزیع نامتعادل وزن روی چرخها میتواند علت لرزش خودرو هنگام چرخاندن لاستیکها باشد. اگر عدم تعادل چرخها باعث لرزیدن خودرو باشد باید حتماً نزدیک مکانیک حرفهای بروید تا مشکل را برایتان بررسی و رفع نماید. زیرا لازم است وضعیت بلبرینگهای چرخها نیز ارزیابی و در صورت نیاز تعویض گردد.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بیان بارزترین علل لرزش خودرو و روشهای حل آن پرداختیم. ممکن است علت لرزش خودرو شما در این لیست نباشد و یا با انجام راهحلهای ارائه شده مشکل حل نشود. در این صورت توصیه میکنیم حتماً به یک مکانیک حرفهای و معتبر مراجعه کنید تا خودرو را بررسی و علتیابی کنند. شرکت علی پارت تأمینکننده انواع قطعات یدکی خودرو اصل به صورت عمده و با بهترین قیمتها است. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه خرید محصولات میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
نظرتان را بگذارید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *