تسمه تایم یکی از قطعات حیاتی در سیستم انتقال قدرت موتور خودرو است و سالم بودن آن تأثیر مستقیمی بر عملکرد موتور دارد. زیرا این قطعه وظیفه هماهنگ کردن حرکت سوپاپها و میللنگها در موتور را بر عهده دارد. خرابی تسمه تایم میتواند به موتور داخلی آسیب زده و باعث توقف ناگهانی خودرو شود. بنابراین، برای حفظ عملکرد موتور خودرو و جلوگیری از هر گونه فاجعهای، باید تسمه تایم به صورت منظم تعویض گردد. برای آشنایی با زمان تعویض تسمه تایم و علائم تعویض آن، تا انتهای این مقاله از علی پارت همراه ما باشید.
تسمه تایم چیست؟
تسمه تایم، یک حلقه نواری از جنس لاستیک بسیار مقاوم است که بین پیستونها و سوپاپهای موتور خودرو قرار میگیرد. این قطعه با اتصال میل بادامک به میل لنگ، زمانبندی باز و بسته شدن آنها را کنترل میکند. میل بادامک باز و بسته کردن سوپاپها و میل لنگ پیستونها را مدیریت میکند. از آنجایی که تسمه تایم روزانه تحت فشار شدیدی است، پس به مرور زمان فرسوده شده و نیاز به تعویضهای دورهای منظم دارد.
زمان تعویض تسمه تایم به عوامل مختلفی از جمله جنس آن بستگی دارد که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم.
عوامل تأثیرگذار بر زمان تعویض تسمه تایم
طول عمر تسمه تایمها همیشه ثابت نیست و به عواملی گوناگونی بستگی دارد. شما باید با نظر گرفتن این عوامل که در زیر به آنها اشاره کردهایم، زمان تعویض تسمه تایم خودروتان را تعیین کنید.
- ساختار تسمه تایم: اصل بودن و کیفیت تسمه تایم تأثیر مستقیمی روی طول عمر آن دارد. هرچه کیفیت تسمه بالاتر و مقاومت آن بیشتر باشد، طول عمر بیشتری نیز خواهد داشت؛ بنابراین پیشنهاد میدهیم قبل از خرید، مقاله «تشخیص تسمه تایم اصلی از تقلبی» را نیز مطالعه کنید.
- شرایط استفاده از خودرو: زمان، مکان و نوع رانندگی شما تأثیر مستقیمی روی زمان تعویض تسمه تایم خودروتان میگذارد. مسافت طی شده، سرعت رانندگی، شرایط آبوهوایی، شیب مسیر، تنظیمات موتور و نظایر آن روی افزایش یا کاهش عمر تسمه تأثیر میگذارد.
- نوع خودرو: موتور خودروهای مختلف با هم فرق دارند. بنابراین شما به تسمه تایم متناسب با خودروتان نیاز دارد. عمر برخی از این تسمهها کوتاه است، ولی تسمه تایم برخی از خودروها عمر طولانیتری دارند.
چند مدل تسمه تایم داریم؟
تمامی تسمه تایمها از چهار لایه مختلف با کارکردهای مختلف تشکیل میشوند. بیرونیترین لایه از جنس پارچهای مقاوم و بسیار با دوام ساخته میشود. جنس لایه دوم فایبرگلاس است و استقامت تسمه در برابر دما و کشیدگی به این لایه وابسته است. در تهیه لایه سوم از مواد مختلفی نظیر پلاستیک CR استفاده میشود و معمولاً مدل تسمه از روی این لایه تعیین میگردد. لایه آخری نیز از جنس پارچه پلیآمیدی است که باعث منعطف شدن تسمه و تقویت شدن دندانههای لایه سوم میشود.
در گذر زمان، شرکتهای تولید کننده از مواد متفاوتی برای طراحی و ساخت استفاده کردهاند تا بتوانند یک قطعه مستحکم تولید کنند. امروزه تولید کنندگان خودرو از ۳ مدل تسمه تایم زیر در محصولات خود استفاده میکنند. شما باید زمان تعویض تسمه تایم خودرو خود را با توجه به مدل آن برنامه ریزی کنید.
- تسمه تایم لاستیکی: این تسمهها به دلیل داشتن دندانههای زیاد طرفدار زیادی دارند و جزو پرمصرفترین مدلها هستند. زیرا دندانههای موجود در این مدل مانع لغزش تسمه روی میل لنگ و میل بادامک میشود و خودرو بهتر کار میکند.
- تسمه تایم زنجیری: در برخی خودروها از این تسمهها به جای مدلهای پلاستیکی استفاده میشود. زیرا مقاومتی تقریباً برابر با تسمه پلاستیکی دارند؛ ولی چون از جنس فلز هستند عمر طولانیتری دارند.
- تسمه تایم وی شکل: از این مدل تسمهها بیشتر در خودروهای بزرگ و باری استفاده میشود. زیرا این تسمهها در برابر لغزش بسیار مقاوم هستند و باعث افزایش سرعت انتقال انرژی میشوند.
از کجا بفهمیم زمان تعویض تسمه تایم فرا رسیده است؟
تسمه تایم در جلوی موتور قرار گرفته است و برای بررسی آن باید مهارت و اطلاعات کافی در این حوزه داشته باشید. پس اگر دانش کافی ندارید پیشنهاد میکنیم خودرو را برای چک دورهای نزد نمایندگی یا یک مکانیک معتبر ببرید. طبق یک قاعده کلی، تسمه تایم باید در بازه ۶ تا ۱۰ سال یا بهازای هر ۴۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ کیلومتر رانندگی تعویض شود.
حال اگر به اندازه کافی مهارت دارید، پس سعی کنید پوشش روی تسمه تایم را بردارید و آن را چک کنید. به دنبال هر گونه فرسودگی یا ترکخوردگی روی آن باشید. دندانههای ساییده شده نیز نشاندهنده فرا رسیدن زمان تعویض تسمه تایم است. از جمله رایجترین علائمی که به شما هشدار میدهد که باید تسمه تایم را تعویض کنید، به شرح زیر هستند:
علائم هشداردهنده فرارسیدن زمان تعویض تسمه تایم
اگر ماشین خود را به صورت دورهای چک نکنید، احتمال آن کم است که قبل از پاره شدن تسمه متوجه خرابی آن شوید. با این حال به بروز نشانههای زیر در خودرو توجه کنید تا به محض مشاهده اقدام به تعویض تسمه تایم کنید. در غیر این صورت مجبور به پرداخت هزینههای هنگفت ناشی از صدمات وارده به سایر بخشهای خودرو خواهید بود. بارزترین نشانههای احتمالی خرابی تسمه تایم قبل از پاره شدن به شرح زیر هستند:
- صدا دادن موتور: شنیدن صداهایی نظیر جیرجیر، تیکتاک نامنظم و یا هر گونه صدای اضافی ناآشنا نظیر آن از موتور خودرو را جدی بگیرید.
- مشاهده دود بیش از حد: تسمه تایم خراب باعث میشود سوخترسانی خودرو دچار مشکل شده و بیش از حد دود تولید کند
- کاهش قدرت موتور: در اثر افت کیفیت تسمه تایم، عملکرد سیستم احتراق نیز با مشکل مواجه شده و قدرت موتور کاهش مییابد.
- نشت روغن از موتور: در اثر خرابی تسمه، عملکرد سوپاپها و پیستونها دچار مشکل شده و میتواند منجر به نشت روغن از موتور شود.
- لرزش در خودرو: به دلیل آسیب دیدن تسمه تایم، موتور به خوبی کار نکرده و دچار لرزش میشود.
- استشمام بوی لاستیک سوخته از موتور: خرابی تسمه منجر به داغ شدن بیش از حد موتور شده و در نتیجه احتمال دارد بوی سوختگی از تسمه بلند شود.
- مشکل در روشن شدن خودرو: خرابی تسمه تایم روی عملکرد میل لنگ و میل بادامک تأثیر گذاشته و به دلیل استارت نخوردن ماشین روشن نخواهد شد.
سخن پایانی
تسمه تایم برای عملکرد وسیله نقلیه شما حیاتی است و بدون آن میل بادامک و میل لنگ به درستی کار نخواهند کرد. پس باید زمان تعویض تسمه تایم را جدی بگیرید تا جلوی خطرات احتمالی و آسیب به سایر قطعات خودرو گرفته شود. حتماً هنگام خرید تسمه تایم یا پس از تعویض شدن توسط مکانیک، تاریخ بعدی تعویض آن را جویا شوید.
شما فروشندگان لوازم یدکی خودرو نیز میتوانید انواع تسمه تایمهای با کیفیت را به صورت عمده از شرکت ما تهیه کنید. کارشناسان علی پارت آماده پاسخگویی و راهنمایی شما از مرحله انتخاب تا خرید اجناس هستند.
نظرتان را بگذارید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *